Cross-skaten (volledige naam Nordic Cross-Skaten) is skaten (de langlauftechniek) op luchtbanden. De beweging is sportief omdat je je hele lichaam gebruikt. Cross-skaten is daarom heel geschikt als training voor veel andere sporten! Maar je kunt ook recreatief tochtjes maken.

Cross-skaten kan (bijna) overal en altijd!

Omdat cross-skates luchtbanden hebben, kun je cross-skaten op verharde en halfverharde wegen en paden. Cross-skates zijn ‘allweather’. Slecht weer is dus geen excuus om binnen te blijven. Van de verharde ondergronden is asfalt het prettigst omdat de stokken daarin goede grip hebben. Het ultieme cross-skaten is natuurlijk halfverhard op bijvoorbeeld gravelwegen of schelpenfietspaden!

Cross-skaten is veilig!

De meeste leden van onze vereniging cross-skaten op Skikes. Skike is een merk dat cross-skates maakt en deze hebben een zeer goed remsysteem. Net als andere typen cross-skates zijn ze relatief lang, waardoor je stabiel staat. Door de luchtbanden kun je op meerdere ondergronden komen en ook op nat wegdek kun je cross-skaten.

Wel eerst even oefenen…

Als beginner rol je niet ‘zomaar’ op cross-skates weg. Voor de meeste mensen is cross-skaten niet moeilijk te leren, maar basisinstructie is altijd nodig. Ook belangrijk: veiligheid! Remmen gaat fantastisch, maar moet je wel leren!

Proeflessen en basiscursus

Om kennis te maken met het cross-skaten bevelen wij eerst een proefles aan. Is cross-skaten dan wat voor jou, volg dan de basiscursus. In de basiscursus komen verschillende aspecten van het cross-skaten aan de orde. Je bent aan het eind van de cursus doorgaans in staat om een korte toertocht van enkele kilometers goed en veilig te volbrengen. Inschrijven voor proefles en/of basiscursus en meer informatie vind je bij cursussen.